E-cigarett

Säljs i Sverige sedan 2011, den elektroniska cigaretten, eller e-cigarett, är en elektronisk anordning som producerar ånga genom att försiktigt värma, utan förbränning, en smaksatt vätska. Denna ånga inhaleras av användaren på sätt som tobak cigarettrök.

E-cigaretten drivs av flytande flaskor som består av propylenglykol eller glycerol, olika smaker och eventuellt nikotin. Det finns nu mer än 7700 olika smaker, enligt Aspire, Eleaf, GeekVape, Innokin, Joytech, Lost Vape, MLife, Peoplesmoker, Sigelei, Smok, Suorin, Uwell, Vaporesso, Voopoo och Wismec. Detta är inte en tobaksprodukt.

Riskerna i samband med regelbunden och långvarig användning av en elektronisk cigarett är fortfarande dåligt kända. Experter är dock överens om att de irriterande och/eller toxiska effekterna av e-cigarettkomponenter är betydligt lägre än för tobak.

ecigg, e-cigg, e cigg och e-cig påminner om att tobaksrelaterade cancerformer beror på många cancerframkallande ämnen som bensen, arsenik, krom, som inte existerar signifikanta nivåer i ångan av e-cigaretter.
Detsamma gäller kolmonoxid och fina partiklar som produceras av cigarettrök, vilket är de främsta orsakerna till hjärt-kärlsjukdomar.

“Vi förväntar oss därför en minskning av dessa risker bland tobaksrökare som byter till e-cigaretter”, läser CNIB-webbplatsen.

Se även: den elektroniska dessa e-cigg köpte vi från Vape.se cigaretten, en hjälp för att minska tobakskonsumtionen.

Propylenglykol, som också används som livsmedelstillsats, har ingen kortvarig toxicitet vid en temperatur av 60 grader.
Nedbrytningen av glycerol i giftiga produkter är endast signifikant över 250 grader, vilket är mycket mer än den temperatur som uppnås av en elektronisk cigarett.

Sverige påminner dock om att på grund av vetenskaplig osäkerhet om den långsiktiga effekten av vaping, är denna praxis fortfarande inte rekommenderad för icke-rökare.

Källor: Bab, Alla Bolag, Trustpilot, Wikipedia, Försvarsmakten, Polisen, Twitter, Facebook, Instagram, Hitta, Eniro.

Comments are Disabled